Een hobby, het begint altijd bij een passie. En het hebben van een hobby hoeft niet altijd even makkelijk te zijn. Het kost tijd, geld en vaak ook energie. Je krijgt een hobby omdat je iets leuk vindt om te doen. Of soms zelfs zo omdat je er juist heel erg goed in bent. Denk aan fotograferen. Het is voor vele een hobby omdat ze er oog voor hebben en wellicht ook het geld voor het juiste materiaal. Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet als je een beginnende fotograaf bent. Dit kan als hobby maar ook omdat je hobby uit de hand loopt en je erachter komt dat je er beter in bent dan je dacht!

Oefening baart kunst

Oefenen geld voor alles wat je doet en waar je goed in bent. Je wordt beter in iets als je oefent. Bij fotografie is dit al helemaal het geval. Je leert het snelst door het gewoon te doen. Maak desnoods foto’s van vrienden of van je tuin. Je hoeft niet een specifiek einddoel te hebben om iets te kunnen laten werken. Door veel te fotograferen leer je niet alleen je camera kennen, maar ook de technieken zoals diafragma, sluitertijden, scherpstellen, ga zo maar door.

De achtergrond

Tijdens het fotograferen moet je rekening houden met alles wat er bij de foto komt kijken. Denk aan de achtergrond. Staan er meerdere mensen op de foto, wil je een gebouw niet op de foto hebben, staan er privé dingen op de foto? Dit kan je altijd wel oplossen met nabewerking, maar het is veel beter voor de foto om hier van tevoren al rekening mee te houden. Als je het kan omzeilen, doe dit dan ook. Nabewerking gaat altijd ten koste van de kwaliteit van een foto.

Scherpte

Misschien wel een van de belangrijkste elementen op een foto is of de foto scherp is. Per camera is het anders of je van tevoren al moet scherpstellen of dat je dit handmatig doet tijdens het fotograferen. In bijna alle gevallen is de scherpte van een foto bepalend of de foto goed is. Zorg ervoor dat de focus ligt op het doel van de foto en dat je daar ook daadwerkelijk op scherp stelt. Dit is ook een kwestie van je camera ontdekken en ervaring opdoen. Blijven fotograferen zal hier alleen maar bij helpen.